poniedziałek, 22 lutego 2016

Smaki Maroka - naleśniki msemmen

Podróżując po Maroku próbowałam kilku tradycyjnych potraw. Moją ulubioną stały się naleśniki msemmen. Ich przyrządzenie jest całkiem proste. Poniżej znajdziecie przepis :)



Naleśniki msemmem są przeważnie sprzedawane na zewnątrz piekarni czy samodzielnych straganach. Świeżo przyrządzane, a następnie zawijane w papier - w takiej postaci dostaniemy je na ulicy. Posiadają warstwy, podobnie jak ciasto francuskie, ale są one  elastyczne. Smakują trochę jak ciepły chleb. Można je jeść samodzielnie lub posmarować serkiem, miodem, masłem bądź dżemem. Marokańczycy przyrządzają specjalny syrop poprzez wymieszanie roztopionego masła z miodem.



Przepis dostałam od znajomej i jest to porcja dla 2 osób.

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki durum 
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki wody
- olej do formowania i smażenia naleśników



Sposób przyrządzenia:

Wymieszaj wszystkie sypkie składniki w misce. Powoli dodawaj wodę, cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie może być klejące (jeśli takie wyszło dodaj trochę mąki).  Wyjmij ciasto z miski i zacznij je wyrabiać na blacie przez jakieś 5-10 minut. Ciasto jest gotowe.

Podziel ciasto na mniejsze porcje. Przygotowane kulki pokryj lekko olejem i odstaw na kilka minut.

Weź pierwszą porcję ciasta i zacznij ja formować rękoma. Ręce powinny być wcześniej zamoczone w oliwie. Rozciągnij ciasto, aby było bardzo cienkie, prawie przezroczyste. Posmaruj ciasto olejem i posyp niewielką ilością durum. Złóż rozwałkowane ciasto w kwadrat, a następnie lekko ugnieć.




Smaż przez kilka minut na rozgrzanej patelni aż się zarumienią.


Można jeść je same lub posmarowane masłem, miodem, dżemem lub serkiem. Pełna dowolność.



Proste, prawda? :) Rada ode mnie, nie bójcie się oleju. Na za pierwszym razem bałam się, że będą za tłuste, a wyszły za suche. Kolejne były o wiele lepsze! Niestety macie zdjęcia z pierwszego razy ;)

Dajcie znać czy spróbowałyście przepisu i jak wam wyszło.

Smacznego!


21 komentarzy :

  1. O a ja pierwszy raz słyszę o takich naleśnikach :) Bardzo mnie ciekawią:) A je się je same? Czy dodaje się jakieś dodatki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można same, a można też czymś posmarować. Ja próbowałam w Maroku wersji z serkiem topionym, ale widziałam też miód, dżem, a znajoma wspomniała o syropie zrobionym z rozpuszczonego masła i miodu :)

      Usuń
    2. Dzięki :) będę musiała dzieciakom zrobić :)

      Usuń
  2. Świetny pomysł! Muszę koniecznie je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja, ale dla takiego amatora kuchni jak ja chyba za trudny przepis do odtworzenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie! Czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie nie są trudne do wykonania, naleśniki uwielbiam pod każdą postacią, muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz słyszę o takich naleśnikach ale wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawe i pewnie pyszne, pozdrawiam http://rekodzielo-kasi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią! Muszę tylko dostać to durum i na pewno zrobię! :) dzięki za przepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę ciężko je u nas dostać stacjonarnie. Jeśli Ci się nie uda, a nie chcesz zamawiać przez internet, możesz zastąpić je np. mąką. Daj znać jak Ci wyszły :)

      Usuń
  9. Nigdy nie słyszałam o takich naleśnikach. Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam naleśniki, muszę wypróbować ten przepis :) A tak poza tym, cieszę się, że odkryłam Twój blog!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również się bardzo cieszę :) Mam nadzieję, że Ci posmakuję :)

      Usuń
  11. Fajny przepis :) Nie byłam w Maroku więc nie miałam pojęcia o istnieniu takich smakołyków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przed swoją wizytą słyszałam tylko i kuskusie :) Piękne jest to, że można odkrywać świat pod tyloma kierunkami, w tym kulinarnym :)

      Usuń
  12. Najlepsze doświadczenia to zawsze te kulinarne! Przepis zgarniam na stosik "do spróbowania" i dam znać, czy mi wyszło :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, jestem bardzo ciekawa :) Z twoimi zdolnościami na pewno wyjdą ładniejsze :P

      Usuń
  13. Ciekawe, nigdy wcześniej nie słyszałam o takich naleśnikach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja poznałam je dopiero podczas wizyty w Maroku. polecam, bo są smaczne :)

      Usuń

Zobacz więcej

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...